Menu

Sapere aude incipe

A capite ad calcem

Nawet w Innsbrucku, stolicy Tyrolu

ulakrzyprzy

W gazecie Innsbucker Nachrichten z 1896 r. znalazłem reklamę bieckiego Żyda Samuela Tellera, w której zachęca do zakupu świeżych jaj i masła. W Bieczu hurtową sprzedażą jaj zajmowały się żydowskie, spokrewnione ze sobą rodziny: Tellerów, Korzenników i Penzerów. Skupowane jaja przechowywano w specjalnych basenach wypełnionych wapnem. Wapnowanie polegało na zalewaniu jaj roztworem wapiennym złożonym z palonego wapna i soli. Podczas tego procesu zasklepieniu ulegały pory skorupy jaja, co zapobiegało wnikaniu do wnętrza jaja bakterii. W ten sposób można je było przetrzymywać do 8 miesięcy. Jaja wapnowane zachowywały wartość odżywczą, lecz traciły nieco na smaku. Z uzyskanych informacji wynika, że w Bieczu w dwóch domach takie baseny przetrwały (przy ul. Grodzkiej i Węgierskiej). Może ktoś pozwoli mi je sfotografować?

Teller_Samuel_jaja

© Sapere aude incipe
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci